- Драги Оче, шта мислите о овом процесу канонизације, који је, чини се, већ отпочео у новинама?

- Kанонизација је чин којим се у Римокатоличкој цркви, а у последње време и у Православној , неко проглашава светим. Појам потиче од латинске речи canonizatio, а она од хеленске речи канон, јер представља уписивање живих и мртвих верника у диптихе или канон, што је значило у неку руку проглашење светих. Канон је црквени закон, али и главни део литургије, чин светотајан. У Православној Цркви канон значи и велику, обично покајничку песму која је састављена из више песама. Иначе сама реч канон значи равномер, правило, закон. Што се тиче уписивања блаженопочившег патријарха Павла у диптих светих заиста није потребно тај чин убрзавати. Неки у Цркви баш запињу из петних жила, форсирају тај чин. Зар није боље да се сачека више деценија, па да се он јасније види као светотајан. Чудо које се догодило на патријарховом гробу у манастиру Раковица би требало поткрепити веродостојном медицинском документацијом. Поред тога потребно је да временом историчари оцене онај историјски период у ком је он предводио нашу Цркву, а и овај који је уследио после његове владавине. Веома је неозбиљно и духовно сумњиво свако пострехивање на канонизацију кроз дневне и шарене новине. Да је патријарх био популаран, омиљен код Срба, нема никакве сумње, али наш народ је већином нецрквен и брка омиљеност са светошћу. Свети је само онај/она који је охристовљен и ољубављен Богом и који има дела љубави која је оставио Цркви Божијој. О светости неког пита се само народ Божији, а не светина. Светост светих расте и у времену и у вечности.

- Драги оче,да ли је тачно да је почивши патријарх Павле још пре 10 година од његове смрти упутио више молби Синоду да га умирови,јер због старости и болести није способан да управља Црквом ?

- Патријарх Павле никада није упутио ниједну молбу ни Синоду, ни Сабору СПЦ, да га разреше дужности првојерарха. Напротив, желео је да остане на трону Светог Саве до своје смрти. Он је чак и обавио све лекарске прегледе и приложио Синоду лекарско уверење да је здрав и способан да предводи Свету Цркву.